Hästvård i oktober: 10 viktiga råd för hästägare

Hästvård i oktober: 10 viktiga råd för hästägare

Hösten har tagit sitt grepp om Sverige, och som hästägare finns det några viktiga saker att tänka på för att säkerställa din väns hälsa och välbefinnande under den kommande årstiden. Här är 10 råd för dig att följa i oktober:

1. Foder och utfodring

Gräsbetet kan börja minska i kvalitet och mängd. Se till att din häst får tillräckligt med hö eller hösilage av hög kvalitet. Tillskott av mineraler och vitaminer kan vara viktiga. Specifika tillskott, till exempel kalcium, fosfor och zink, kan hjälpa till att balansera hästens näringsintag om värdena i grovfodret inte är tillräckliga. Vet du inte värdena i ditt grovfoder är en ett bra multivitamintillskott att föredra.

2. Hästens skydd och stallmiljö

Inspektera ditt stall och ev. vindskydd i lösdrift eller hage för att säkerställa att de är i gott skick och säkra från höstens väderförhållanden. Ventilation är viktigt för att undvika fukt och mögel som kan bidra till att hästen får besvär med luftvägarna.

3. Motion och träning

Trots att det blir mörkare tidigare på kvällen, fortsätt att ge din häst regelbunden motion. Anpassa träningen efter väderförhållandena och använd reflexer när du rider ut - även på dagen. Det är inte bara fuxar som smälter in och färgmatchar trädens och buskarnas bladverk.

4. Hälsokontroll

Boka in en hälsokontroll med din veterinär. Det är en bra tid att se över din hästs hälsa inför vintern. Se även över vaccinations- och avmaskningsprogrammet enligt veterinärens rekommendationer.

5. Väderförberedelser

Ha nödvändiga regnkläder och utrustning i stallet för att hålla både dig och din häst torr under regniga dagar och plötsliga regnskurar.

6. Hösthovar

Kontrollera din hästs hovar och skor eftersom hovar kan vara mer mottagliga för problem som fukt och mjuk lera under hösten. Prata med din hovslagare om status och åtgärder för just din hästs hovar. Ha också en långsiktig plan. Rom byggdes inte på en dag - det gör inte hästhovar heller. Många hovslagare förespråkar en daglig dos Steel Joint för hovarnas uppbyggnad. Ändra föredrar rent biotin.

7. Försäkring och papper

Dubbelkolla att din hästs försäkring är aktuell och täcker potentiella risker under hösten och vintern. Se även till att dina hästs papper och dokumentation är i ordning.

8. Planering för vintern

Förbered dig för vintern genom att säkerställa att du har tillräckligt med foder, vatten och vinterutrustning som täcken för din häst. Det är alltid bra att ha ett antal uppfyllda vattendunkar i stallet som används regelbundet och sedan fylls på igen.

9. Stängsel och hagar

Inspektera stängsel och hagar för att säkerställa att de är i gott skick och kan hålla din häst säker under hösten och vintern. Eltrådar ska vara spända och stolpar ska vara väl nerslagna i marken och inte stå och vippa. Går det att stängsla in mer mark eller på annat vis för att skydda marken och förhindra att hagarna ser ut som på bilden?

10. Rutinmässig hästvård

Håll fast vid din hästs rutinmässiga vård, inklusive daglig borstning, hovvård och täckesbyte när det behövs. Se till att hålla täcken och schabrak rena och hårfria. Smutsiga täcken och schabrak orsakar snabbt tråkiga skavsår. Se till att din häst får stå utan täcke och lufta pälsen en stund varje dag. Hur länge beror på din häst och temperatur i stallet.

Att vara uppmärksam på din hästs behov och agera förebyggande kan hjälpa till att säkerställa att din häst förblir frisk och glad under hösten. Kom ihåg att anpassa din hästs foder och tillskott för att uppfylla dess specifika näringsbehov. Med rätt vård och uppmärksamhet kan du och din häst njuta av den vackra hösttiden tillsammans.