Hur får man hästen att dricka?

Hur får man hästen att dricka?

En häst som inte dricker kan få nedsatt prestationsförmåga och bli hängig. Det är något som inte bara drabbar elithästar, utan skogsmullar, ponnyer och pensionärer kan också behöva "luras" att dricka. Det finns flera knep du kan ta till för att få hästen att dricka. Här har vi samlat några av dem.

Ren vattenkopp/hink

Gör rent hästens vattenkopp varje dag. Detsamma gäller hink, om hästen har det, och vattenkar i hagen. En otvättad vattenkopp eller hink kan göra att vattnet smakar illa. En enkel regel är: skulle du själv dricka vattnet ur hinken? Om svaret är ja, då är det okej för hästen. Om inte: gör rent.

Rätt flöde i vattenkoppen

Om det är för högt eller lågt tryck i vattenkoppen kan hästen bli avskräckt från att dricka. Ett idealt vattenflöde i vattenkoppen är cirka sju liter per minut. Ett enkelt sätt att mäta att flödet är rätt är att fylla upp vattenkoppen till max och sedan sätta en hink under vattenkoppen. Tryck därefter fram vatten i en halv minut så att det flödar över och rinner ner i hinken. Mät sedan hur mycket vatten du har i hinken. Om flödet är rätt, det vill säga sju liter per minut, ska du ha drygt 3,5 liter i hinken.

Hink i boxen

Även om flödet är det rätta i vattenkoppen och även om du gör ren den varje dag föredrar en del hästar att dricka ur hink. Visst kan det vara jobbigt att fylla hinkar, men du har hela tiden koll på hur mycket din häst dricker och kan snabbt se om den avviker från sitt normala drickbeteende.

Rätt färg på hinken

Studier har visat att många hästar föredrar ljusa vattenhinkar framför mörka. Färgen på hinken kan därför ha betydelse. En fördel för dig som ska fylla hinken är att du med en ljus hink ser om vattnet skulle vara missfärgat.

Rent vatten

Allt vatten är inte gott. Det kan ha bismaker som hästen inte gillar. Den goda nyheten är att det finns enkla sätt att rena vattnet och få bort tråkiga bismaker, exempelvis den svenska produkten Hippofix Dricksvattenrening. Studier på Wången har visat att hästar dricker upp till 30 procent mer vatten när Hippofix tillsätts.

Smaksatt vatten

En del hästar går också att lura att dricka genom att maskera smaken på vattnet. En del använder äppeljuice, men det kan bli rätt dyrt i längden. Ett billigare alternativ är att hälla äppelvinäger i vattnet.

Blöt mat

Genom att ge blötlagd mat kan du få i hästen mer vatten än bara det som den dricker. Slobber mash kan ges till alla hästar och det kan ges rejält uppblött. Det fina i kråksången är att bara en eller ett par deciliter mash räcker till en hink med 3-5 liter vatten. Om din häst inte är van vid mash och blöt mat kan du behöva börja med en deciliter mash och några deciliter vatten och sedan öka mängden vatten dag för dag.

Elektrolyter och salt

Genom att tillsätta elektrolyter och salt i maten, till exempel i en portion slobber mash, gör du hästen törstigare och kan på så vis få den att dricka mer.

Tänk på att alltid kontakta veterinär om du misstänker att din häst är sjuk.