Hyaluron halleluja

Hyaluron halleluja

Är hyaluronsyra bara något för huden eller funkar det för att smörja upp leder också? Trot On reder ut vad det är, vad det gör för nytta och vilka preparat som finns.

Hyaluronsyra finns naturligt i hästens leder, där den bildas av celler i ledkapseln och ledbrosket. Ledbrosket och ledkapseln har visat sig vara beroende av hyaluronsyras närvaro, som tillsammans med proteinet lubricin smörjer ledbrosket och ledkapseln vid belastning. Hyaluronsyran verkar stötdämpande för leden vid belastning och spelar en viktig roll när slaggprodukter ska transporteras bort från leden.

Tidigare kunde man bara tillföra hyaluronsyra genom att injicera det i en led. Du kanske har hört talas om att spruta in "tuppkam". Sedan några år tillbaka har forskningen gått så mycket framåt att det nu ett antal finns bra preparat att ge i hästens foder på marknaden.

Om hyaluronsyran redan finns i leden, varför ska man då ge hästen det?

De allra flesta hästar behöver inte tillskott av hyaluron. Men med stigande ålder avtar den egna produktionen och då kan man behöva tillföra i fodret. Hästar som tränar hårt kan behöva tillskott med hyaluronsyra för att förebygga slitage på lederna. Även hästar som har konstaterad atros kan få hjälp av högmolekylär hyaluronsyra som verkar smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Tänk på att alltid konsultera veterinär om du misstänker att din häst har artros.

Vilka preparat innehåller hyaluronsyra?

Conquer 200PRO är ett förebyggande hyaluronpreparat som kommer i gelform. Det passar bra som tillskott till hästar som tävlar och tränar hårt. Med smak av äpple brukar det uppskattas av de flesta hästar. Effekten är kliniskt dokumenterad.

Conquest Start-Up och Conquest Follow-up används ofta ihop som en kur, antingen efter en ansträngande tävlingsperiod eller efter en injicerad ledbehandling. De innehåller hyaluronsyra och boswella serata. Den här kombinationen är det som gör preparaten så effektiva. Det går även att använda dem var för sig.

Chondrogen 100PRO är en kombination av hyaluronsyra, kondroitinsulfat och glukosamin som kommer i pulverform. Rekommenderas särskilt till hästar med konstaterad artros samt till äldre hästar.

SynoviCort® är ett prisvärt hyaluronsyrepreparat som även det kommer i pulverform.

Ett annat prisvärt och högmolekylärt hyaluronsyretillskott är Hyaluron 100 som kommer i en smart flaska med klämfunktion som gör det lätt att dosera.