När manen är bortskrubbad är det redan för sent

När manen är bortskrubbad är det redan för sent

Har du en häst som lider av sommareksem? Finns det något man som hästägare kan göra för att bota eller lindra? Vilka tillskott kan man ge en eksemhäst?

Man tror att sommareksem egentligen är allergi mot svidknott. I synnerhet ponnyer och islandshästar brukar vara känsliga.

Det finns idag inget läkemedel mot detta, även om vissa försök har gjorts med antihistaminer. Däremot finns det några saker du som hästägare kan göra för att minska hästens lidande.

Knotten är som mest aktiva vid skymning och gryning. Därför låter många ägare till eksemhästar sina hästar stå inne nattetid. Det finns också heltäckande täcken och diverse insektssprayer som används med varierande framgång.

Många hästägare upplever att tillskott som innehåller zink eller kisel hjälper hästarna till en mer robust hud och bättre tagelkvalitet. Det är viktigt att tänka på att förändringarna inte sker över en natt, utan vill man hjälpa sin häst på sommaren bör man börja ge tillskotten redan tidigt på våren, under mars-april och sedan fortsätta ungefär fram till september. När man ska börja och sluta beror på var i landet man bor och hur känslig ens häst är.

Köpa tillskott för hud, tagel och päls

Vi har tillskott från några av marknadens ledande leverantörer.

Här hittar du tillskott för hud, tagel och päls >