Efter sommarbetet: vägen till välmående inför höst och vinter

Efter sommarbetet: vägen till välmående inför höst och vinter

Sommarbetet för våra älskade hästar är en tid av frihet och semester på gröna ängar. Men när hösten närmar sig och temperaturen börjar sjunka är det dags att tänka på hur vi kan hjälpa våra fyrbenta vänner att smidigt ställa om till de utmaningar som höst och vinter kan innebära. Här utforskar vi de viktiga tillskotten som hjälper till att upprätthålla hästars hälsa, stärka deras muskler och förbereda dem för den kalla årstiden.

Mineraltillskott

Under sommarbetet får hästarna vanligtvis en mängd olika näringsämnen när de äter gräs. Men när de övergår till att äta hösilage eller hö kan bristen på vissa mineraler uppstå. För att förebygga mineralbrist och stödja hästens allmänna hälsa är det viktigt att ge tillskott med mineraler som zink, fosfor, kalcium och magnesium, till exempel en multivitamin som Pavo Health Boost eller Trikem Vitamins, som finns i både flytande form och som pellets.

Omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror har en rad hälsofördelar för hästar. De stödjer immunförsvaret, minskar inflammation och främjar en frisk hud och päls. Eftersom vintermånaderna kan vara utmanande för hästens immunförsvar, kan tillskott med omega-3 vara en värdefull tillsats i kosten. Du hittar Omega-3-fettsyror i bland annat Emin Linfröolja, Pavo LinseedOil och Minerals by Nordic Vetegroddolja.

Pre- och probiotika

Hästar är känsliga för förändringar i kosten, vilket kan leda till mag- och tarmproblem. Pre- och probiotika är tillskott som främjar en sund tarmflora och hjälper till att upprätthålla en optimal matsmältning. Genom att tillsätta tillskott som Pavo GutHealth eller Trikem Gut Balance inför och under foderbyte kan du hjälpa hästen till en sund maghälsa.

Muskelbygge

Protein är grundläggande för att bygga och reparera muskler. Om hästen tränar intensivt eller behöver öka muskelmassan kan ett proteintillskott vara till nytta. Tänk på att skynda långsamt och inte överdosera eftersom det kan leda till hälsoproblem. Några populära proteintillskott är Pavo ProteinPlus och Pavo MuscleBuild.

Järn

En häst med låga hemoglobinvärden eller som lider av järnbrist kan behöva hjälp att öka antalet röda blodkroppar så att musklerna kan ta upp mer syre och få bättre förutsättningar att arbeta längre. Trikem Strong Blood är ett svensktillverkat järntillskott som innehåller viktiga näringsämnen som järn, koppar, kobolt, B12-vitamin och folsyra.

Vitamin E

Vitamin E är en antioxidant som är viktig för att skydda musklerna mot oxidativ stress och främja snabbare återhämtning efter träning eller arbete. Även om hästar får en del E-vitamin från bete och hö, kan extra tillskott vara fördelaktigt för hästar som tränar hårt. Du kan antingen ge ett rent E-vitamintillskott som RS Mustang Vitamin E, Emin E-vitamin eller Emin E-Jolt eller ge ett e-vitamintillskott kombinerat med selen, såsom Trikem E-Plus, Equinova Myoprotect eller Pavo Eplus.

B-vitamin

Du behöver inte låta det gå så långt som till ruggig päls innan du kan tillsätta B-vitamin i fodret för att hjälpa hästen med pälssättning till vinterpäls. Några prisvärda B-vitamintillskott är Trikem B-vitamin som finns som både pellets och i flytande form och Emin B-vitamin.

Luftvägar

Det är en stor omställning för hästen att gå in på stall efter att ha gått ute dygnet runt under sommaren. Hjälp hästen som har ekvin astma genom att tillsätta exempelvis Emin AeroClear eller örtblandningen Galopp BronchoVital i fodret. Immunförsvaret har en riktigt bra kompis i C-vitamin, exempelvis Emin C-vitamin eller Minerals by Nordic C Boost.

Att stödja våra hästar genom deras omställning efter sommarbetet är avgörande för deras välmående och prestation under höst och vinter. Genom att tillhandahålla nödvändiga tillskott för att främja hälsa och välbefinnande, samt för att bygga muskler på rätt sätt, kan vi säkerställa att våra hästar är redo att möta utmaningarna som de kallare månaderna och en period av hårdare träning och tävling kan föra med sig. Kom ihåg att alltid rådfråga en veterinär eller en hästspecialist innan du introducerar nya tillskott i hästens diet för att säkerställa att den får de bästa möjliga förutsättningarna för att trivas och må bra.