Friska Leder – vad är skillnaden mellan de olika preparaten?

Friska Leder – vad är skillnaden mellan de olika preparaten?

Vi har märkt ett ökat intresse för Friska Leders tillskott och får många frågor om vad skillnaden är mellan de olika preparaten. Här guidar vi till innehållet och vad de olika beståndsdelarna har för verkan.

Beståndsdelarna

Gemensamt för Friska Leders produkter är att de är framforskade av veterinär. Basen är högmolekylär hyaluronsyra.

Hyaluronsyra förbättrar ledvätskans kvalitet genom att stimulera produktionen och fungerar som en stötdämpare och smörjmedel för lederna.

För att förstärka och förlänga effekten samt förhindra nedbrytning av hyaluronsyran ingår boswellia serrata i flera av preparaten.

Glukosamin, kondroitin och mangan är avgörande för att upprätthålla hälsan och kvaliteten på ledbrosket. Eftersom brosket har begränsad förmåga att återuppbyggas är det viktigt att stödja dess hållbarhet och kvalitet.

Det här innehåller Friska Leders tillskott

(Japp. Det känns lite 1990-tal att ha text i olika färger, men håll med om att det blir tydligt vad de olika tillskotten har för verksamma beståndsdelar.)

ChondroPlus

Hyaluronsyra (100 mg/dos)
Boswellia serrata (350 mg/dos)
Glukosaminsulfat (5000 mg/dos)
Kondroitinsulfat (1000 mg/dos)
Mangansulfat (20 mg/dos)

Chondrogen 100PRO

Hyaluronsyra (100 mg/dos)
Glukosaminsulfat (5000 mg/dos)
Kondroitinsulfat (500 mg/dos)
Mangansulfat (20 mg/dos)

Conquest Follow-Up

Hög mängd hyaluronsyra (135mg/dos)
Hög mängd boswellia serrata (850mg/dos)

Conquest Start-Up 60g

Extra hög mängd hyaluronsyra (300mg/dos)
Extra hög mängd boswellia serrata (1250mg/dos)

Conquer 200PRO

Hög mängd hyaluronsyra 200 mg/dos

Vilket tillskott passar för vilken typ av häst och situation?

Eftersom boswellia serrata för närvarande är belagt med karenstid är det viktigt att inte ge det inför tävling. Många av våra kunder med tävlande hästar brukar kombinera Conquest-preparaten med antingen Conquer 200PRO eller Chondrogen 100PRO, så att hästarna efter ett meeting eller längre tränings-/tävlingsperiod får en boost av Conquest och sedan får de Conquer 200PRO eller Chondrogen 100PRO i vardagen.

För en äldre häst som inte längre tävlar är ChondroPlus ett bra alternativ. Man skulle kunna kalla den för ledtillskottens ”pizza extra allt”.

En häst som har behandlats i en led ges med fördel en kur med Conquest Start-Up i kombination med Conquest Follow-Up. Det gör att effekten av ledbehandlingen håller längre. Vi har kunder som vittnar om att upprepad ledbehandling inte har behövts och att ledoperationer har kunnat skjutas på efter att ha gett hästen Conquest.

En häst som behöver lite förebyggande stöd för lederna ges med fördel Conquer 200PRO. Det går även att använda till tävlande häst, då det inte är belagt med karens.

För vilka hästar är tillskott med glukosamin bra?

Glukosamin är ett ämne som hästens kropp själv producerar, men produktionen börjar avta någonstans i 13-14-årsåldern. Då kan det vara bra att börja tillsätta i fodret. Innan dess finns det ingen anledning, om det inte är så att hästen exempelvis har konstaterad artros. Vissa studier har påvisat att hästens egen produktion av glukosamin avtar om man börjar ge det som tillskott. Det är därför viktigt att fortsätta ge det om du väl har börjat. Det är ännu en anledning till att du inte ska ge en yngre, frisk häst en förebyggande glukosaminkur. Då riskerar du i din välmening att göra mer skada än nytta och skapa ett problem.