Hästens sommartillskott

Hästens sommartillskott

Juni och sommaren har gjort sitt intåg och för hästarna betyder det gräs och gröna hagar. Kanske till och med semester. Vad behöver hästen för tillskott under somarbetet? Behöver den ens något? Trot On har samlat några enkla tips på hur du kan tänka kring utfodring och tillskott under sommaren, så att din häst håller sig frisk, välmående och välhydrerad.

Vatten - källan till liv

Det kan inte upprepas för många gånger: vatten är viktigast av allt. Får din häst i sig för lite vatten riskerar den uttorkning och det kan skada livsviktiga organ i kroppen.

Rent vatten

Att göra rent vattenkaret i hagen tillhör den dagliga rutinen. Slarvar du med det bildas det snabbt alger och bakterier i karet. Känn med fingrarna i botten och runt karet. Om det är väldigt glatt på ytan har du fått en hinna av alger som måste tvättas bort.

Ett lätt och effektivt sätt att motverka alger, bakterier och parasiter i vattnet är att tillsätta Hippofix Dricksvattenrening. Studier har visat att hästar dricker upp till 30 procent mer om de får detta i vattnet, något som är mycket viktigt eftersom hästens prestationsförmåga blir kraftigt nedsatt redan vid tio procents vätskebrist.

Salt och elektrolyter

Det är inte bara hästar som arbetar som svettas. Även varma dagar i sommarhagen kan medföra svettning. När hästar svettas - eller är lösa i magen - förlorar de viktiga salter och mineraler. Dessa behöver de få tillbaka. Genom att ge elektrolyter i maten kan du reglera vätskebalansen. 

Att tillhandahålla en saltsten i beteshagen ger hästen möjlighet att själv reglera sitt intag av salt och kompensera för förluster. Se till att saltstenen är lättillgänglig så att hästen eller hästarna kommer åt den lätt. Vanligast är att placera den i närheten av vattenkaret, men om det verkar som att hästen eller hästarna börjar "missbruka" stenen och överkonsumera salt kan det vara bra att flytta den en bit.

Storlek på stenen avgörs av hur många hästar som delar på den och hur mycket som går åt. För en eller två hästar går det jättebra att ha en vanlig, tvåkilos boxsten. Annars är den vanligaste storleken 10 kilo.

Mineraler och vitaminer

För många hästar räcker det med en mineralbalja i hagen. Men om du verkligen vill vara säker på att din häst får i sig de mineraler och vitaminer den behöver rekommenderas att du ger dessa vid den dagliga kollen. Antingen genom att blanda till lite slobbermash och lägga tillskotten i den eller genom att ge i handen.

Två tillskott som hästarna brukar älska är Pavo Vital och Pavo DailyFit. Pavo Vital är smakliga pellets som du kan ge som godis. För hästarna är smaken ungefär som att doppa broccoli i choklad. Pavo DailyFit är smakliga kex som du kan bryta i mindre bitar och mata hästen med. Stora hästar kan äta ett kex om dagen och för ponnyer räcker ett halvt kex om dagen. Ett mycket bra sätt att få hästen att komma fram eller stå still exempelvis vid sårpill.

Kraftfoder

För hästar som gör lite eller inget arbete under sommaren behövs som regel inget kraftfoder under sommaren eftersom gräset är så näringsrikt. Däremot kan hästen eventuellt behöva stödfodring i form av hö eller hösilage längre fram under sommaren i takt med att det blir avbetat.