Hur ska hästens foder och tillskott förvaras?

Hur ska hästens foder och tillskott förvaras?

Det finns ett ord som kan sammanfatta det bästa sättet att förvara hästfoder och tillskott. Torrt.

Men förvaring av hästens mat är så mycket mer än bara luftfuktighet. Här kommer Trot Ons bästa råd för att förlänga livslängden på produkterna i foderkammaren.

Hur ska jag förvara hästens tillskott?

Det viktigaste är att stänga tillskottsförpackningar ordentligt. Tryck till locket så att det stängs helt. Kommer fukt och luft in kan livslängden på produkten förkortas avsevärt. En del tillskott kan klumpa ihop sig av fukten och andra kan mögla.

Om du köper en produkt som kommer i säck eller påse, häll över innehållet i en tunna eller burk med lock - och som sagt - stäng locket ordentligt varje gång.

Se också till att förvara tillskotten så att de varken blir för varma eller för kalla. De brukar inte må bra av att frysa eller stå i solvärme eller annan värme. Det gäller i synnerhet flytande tillskott.

Är det okej att ge tillskott som har passerat "bäst före-datum"?

Förutsatt att tillskottet har förvarats enligt anvisning på förpackningen är det i de allra flesta fall ingen som helst fara att ge tillskott som har nått "bäst före-datum". "Bäst före-datum" är det datum tillverkaren kan garantera näringsinnehållet. Det är inte detsamma som att preparatet automatiskt blir dåligt det datumet. Precis som med din egen mat: lukta, titta, känn. Ja, till och med smaka! 

Sopa och torka

Om du spiller, se till att sopa/torka upp bums. Foderspill drar lätt till sig skadedjur. Om du ser att gnagare har varit i ditt kraftfoder eller tillskott, släng.

Om du förbereder kraftfoder och tillskott i förväg, se till att förvara det i en burk med lock tills det ska serveras, så att inga möss, råttor eller fåglar förser sig.

Hur stor förpackning är lagom?

Många foder- och tillskottsproducenter erbjuder mindre förpackningar som kan vara en fördel om du bara har en häst. Om din häst bara äter två deciliter mash per dag finns risk att innehållet i den nedre delen av säcken hinner bli mögligt innan du kommer dit - och du vill absolut inte ge möglig mat till din häst. Upptäcker du mögel, släng hela innehållet i säcken/tunnan/burken bums.

Ett sätt att få omsättning på innehållet är att gå ihop några stallkompisar och dela på en säck. Om det inte är möjligt kan du försöka hitta en mindre förpackning