Hur ska jag fodra min häst i maj?

Hur ska jag fodra min häst i maj?

Maj är en spännande månad för hästar, med mer solsken och gräs som växer. Men för dig som hästägare kan det också vara en utmaning när det gäller att planera hästens foderstat på ett optimalt sätt. Här är några tips på vad du bör tänka på när det gäller hästens foderstat i maj, så att den håller sig frisk och sund.

  1. Hage: Under våren växer gräset snabbt och bli rikt på protein, vilket kan leda till en obalans i hästens foderstat – och det kan leda till tråkigheter som: diarré, kolik och fång. Se till att hästen inte äter för mycket gräs på en gång och att den gradvis vänjer sig vid betesgräset.
  2. Grovfoder: I takt med att det blir varmare och din häst äter mer gräs kan du dra ner på grovfodret, alltså hö eller hösilage. Men dra inte ner för mycket! Foderstaten ska fortfarande till största del bestå av grovfoder – även om en del av det nu är gräs.
  3. Fodertillskott: Om din häst är påverkad av pollenallergier eller andra problem relaterade till våren, kan du överväga att lägga till ett fodertillskott som stödjer hästens immunförsvar. Du kan också behöva justera fodret och kanske komplettera med tillskott om din häst börjar tappa i vikt eller om den har en tendens att lägga på sig under våren.
  4. Vattenintag: Se till att din häst har tillgång till tillräckligt med färskt vatten både i hagen och i boxen eller om den går på lösdrift särskilt när temperaturen stiger. En häst som inte dricker tillräckligt med vatten kan drabbas av uttorkning och andra hälsoproblem. Tänk på att hästarnas magar är känsliga, så det är viktigt att vattnet alltid är rent. Överväg att använda vattenrenare som Hippofix.
  5. Vattenförlust: Varma dagar kan hästar förlora mycket vätska. Det behöver inte bara bero på hård träning, utan även en varm dag i hagen – i synnerhet om din häst har täcke på sig – kan leda till att din häst svettas. När hästen svettas förlorar den inte bara vatten, utan även viktiga mineraler och salter. Då behöver hästen få elektrolyter tillsatt i fodret.
  6. Motion: På våren kan hästarna bli extra pigga, så se till att din häst får tillräckligt med motion och utomhusaktivitet för att bränna av den extra energin.

Sammanfattningsvis; när du planerar hästens foderstat i maj, tänk på att gräset växer, fodertillskott, vattenintag och -förlust samt motion. Var noga med att justera foderstaten efter behov. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hjälpa din häst att njuta av en hälsosam och lycklig vår.

Missa inte Trot Ons outlet >>

Upp till 40 % på massor av tillskott.