Hur ska Slobber Mash tillredas?

Hur ska Slobber Mash tillredas?

Kan man ge Slobber Mash torrt?

Slobber Mash, eller bara ”mash”, ges blött. Bästa effekt får du om du blöter det i varmt vatten – gärna uppvärmt i en tekokare, om du är osäker på vattenkvaliteten i stallet.

Hur länge ska mashen stå innan den serveras?

Om du tillreder Mashen med varmt vatten bör det stå minst 15 minuter. Den bör vid servering vara varm/ljummen, men inte så varm att hästen bränner munnen och läpparna. Det går att låta Slobber Mash stå längre för att servera den kall senare på dagen men då tappar man den hälsosamma värmande effekten.

Hur mycket vatten behövs till mash?

Ha minst lika mycket vatten som torr mash. Och helst varmt vatten, minst 60 grader. Det går egentligen inte att ha för mycket vatten. En del hästar kan dock tycka att det blir lite väl blött och rata gröten om den känns för mycket som ”vatten med havregryn i”. Då är det bara att ta mindre vatten.

Varför ska mash tillredas med varmt vatten?

Det går att blanda Slobber Mash med kallt vatten, men då tillreds inte gröten som det är tänkt och hästen får ingen hälsosam varm måltid. Slobber Mash innehåller bland annat havregryn och linfrön som gynnas av varmt vatten. Är du osäker på varmvattnets kvalitet bör du koka det.

Köpa mash

Vi har mash från några av marknadens ledande leverantörer.

Här hittar du mash >