Stresskrigare och magiska magar

Stresskrigare och magiska magar

Planera för optimal prestanda under sommarens meeting

Sommarsäsongen är i full gång och tävlingarna avlöser varandra. Då är det viktigt att säkerställa att din häst är i optimal form för att prestera på sin bästa nivå.

Under en intensiv tävlingshelg kan din hästs behov förändras och tillskott kan vara en avgörande faktor för att säkerställa att hästen har tillräckligt med energi, stöd för muskelåterhämtning och skydd mot stress. Här utforskar vi några viktiga tillskott som kan hjälpa din häst att klara sommartävlingarnas utmaningar och maximera dess prestanda.

Elektrolyter för att upprätthålla vätskebalansen

Under sommaren och särskilt under tävlingar kan din häst förlora mycket vätska genom svettning. Det är viktigt att ersätta de förlorade elektrolyterna för att undvika uttorkning och bibehålla en balanserad elektrolytnivå i kroppen. För att få i hästen så mycket vätska som möjligt är det bra att blanda elektrolyter och andra tillskott i en rejält blöt Pavo SlobberMash. Även hästar som är lite kinkiga med maten på resa brukar kunna lockas att äta och dricka lite när de får det.

Det livsviktiga vattnet

Även om din häst har vattenkopp hemma kan det vara bra att ha en vattenhink i hemmaboxen som du sedan tar med på resa. Hästen är då van vid den och hur den luktar. Som alla nog har upplevt smakar vatten olika på olika ställen och det kan många hästar reagera starkt på. Om möjligt, ta med en eller ett par dunkar vatten hemifrån för att blanda vattnet på tävlingen. Du kan också använda vattenrenare som Hippofix Dricksvattenrening för att ta bort bismaker i vattnet. Eller blanda i exempelvis äppeljuice för att dölja smaken.

Energitillskott för att öka uthålligheten

Tävlingar kan vara ansträngande för hästen, särskilt under sommarens varma temperaturer. Ett energitillskott kan vara till stor hjälp för att öka uthålligheten och motståndskraften. Välj ett tillskott som är rikt på kolhydrater och fett för att ge den extra energi som din häst behöver under tävlingarna, exempelvis Trikem Booster eller Trikem Energy Oil. Se till att introducera tillskottet i kosten några dagar före tävlingen för att ge hästen tid att vänja sig vid det.

Muskelstödjande tillskott för återhämtning

Efter en intensiv tävlingsdag behöver din häst hjälp med att återhämta sig och återuppbygga musklerna. Tillskott som innehåller aminosyror och antioxidanter kan hjälpa till att minska muskelinflammation och främja snabbare återhämtning. Omega-3-fettsyror kan också vara fördelaktiga för att minska inflammation och stödja ledfunktionen. Även E-vitamin och selen är viktiga kompisar för musklerna.

Stresshantering och maghälsa

Tävlingshelger kan vara stressiga för hästar, vilket kan påverka deras prestation och välbefinnande. Det finns många olika tillskott som kan hjälpa till att minska stress och ångest. Ofta innehåller de "stresskrigarna" magnesium, ibland i kombination med thiamin och/eller tryptofan. Dessutom kan tillskott med prebiotika och probiotika stödja en sund tarmflora och förbättra maghälsan hos din häst, vilket kan bidra till att minska risken för magproblem under tävlingarna. Och alla som någon gång har drabbats av semestermage vet hur mycket en orolig mage kan påverka humör och prestation. "Magiska magar" är vad vi alla eftersträvar (både för hästen och för egen del).

Glöm inte det viktiga efterarbetet

En tävlingshelg kan slita på lederna, så några dagars lugnare arbete i form av uteritter, promenader och lättare jogg i kombination med ett ledpreparat för återhämtning, till exempel Conquest Start-Up, kan vara det som avgör kommande prestationer och hållbarheten framåt på din häst. 

Genom att ge din häst rätt tillskott, rätt träning och rätt återhämtning kan du ge den bästa möjliga förutsättningar för att uppnå framgång under sommartävlingarna.