Svettsäsongen är här

Svettsäsongen är här

Gumman Tö verkar jaga bort Gubben Snö för gott för den här säsongen – och därmed inleds svettsäsongen. Nu inträffar också den tid på året då det är mer eller mindre omöjligt att lägga på rätt täcke i hagen. Minusgrader på morgonen, 15 plusgrader mitt på dagen. Ska man låta hästen frysa eller svettas i hagen?

Ett tips är att klä hästen efter den varmaste tiden på dagen. Det betyder att du vid utsläppet kommer tycka att din häst är alldeles för kallt klädd. Det effektivaste sättet att få upp värmen för hästen är att ge den mer mat. Om du har möjlighet, lägg ut en tuss hö eller hösilage i hagen på morgonen. När hästen äter förbränns maten och värme bildas inifrån. När effekten klingar av har dagsvärmen kommit.

Om häst svettas i hagen kan den förlora lika mycket vätska som under ett träningspass. Vätskebrist kan leda till både nedsatt prestationsförmåga och skador på de inre organen eftersom hästen inte bara förlorar vatten utan även salt och elektrolyter, viktiga mineraler. Har din häst svettats behöver du fylla på med elektrolyter för att återställa vätskebalansen.