Vilka tillskott behöver min häst?

Vilka tillskott behöver min häst?

Vilka tillskott din häst behöver beror dels på vilka värden som finns i grovfodret, dels på vad din häst gör för arbete, vilken typ av häst det är och hur gammal den är.

Ett bra första steg är att göra en analys på grovfodret. Är din häst inackorderad är det oftast stallägaren som sköter det. En del hö-/hösilageleverantörer har analys färdig när du köper av dem, medan andra inte har det och då behöver du göra det själv.

När du har värdena kan du lägga in dem i ett foderstatsprogram som visar om din häst saknar något i sin befintliga foderstat. HästSverige har ett gratis och enkelt program som du kan använda. Här hittar du det.

Vad gör jag om jag inte har någon analys?

En bra multivitamin och mineraler brukar räcka gott för de flesta hästar. Vid hårdare arbete eller varmare dagar är det bra att komplettera med elektrolyter och salt.

Det finns också mängder av tillskott för immunförsvar, hovar, leder, muskler, temperament etc. Rådgör med din tränare, hovslagare eller veterinär om de tror att din häst skulle behöva något sådant. Misstänker du att din häst är skadad eller sjuk är det givetvis i första hand veterinären du kontaktar.