Hur ger man hästen elektrolyter?

Hur ger man hästen elektrolyter?

En del hästar tycker inte om smaken av elektrolyter. Om du provar att sticka ner fingret i elektrolytförpackningen och smakar själv känner du att det är en rejält salt smak. Därför kan du behöva vänja in hästen.

Det vanligaste är att ge elektrolyterna tillsammans med uppblött mat, till exempel slobber mash. På så vis slår man två flugor i en smäll. Hästen fyller på med både vätska och de viktiga salterna och mineralerna.

En del hästar bryr sig inte om smaken av elektrolyter, utan slafsar glatt i sig vad som helst som läggs i krubban. Andra är känsligare. De hästarna kan behöva vänjas in genom att ge en liten del av ordinarie dos. Så hur gör man för att vänja hästen vid elektrolyter?

Vet du att du ska ha en ansträngande aktivitet där hästen kommer att bli svettig kan du börja vänja in hästen redan några dagar innan. Börja med att ge så lite som en tesked av elektrolyterna första dagen. Funkar det kan du ge två teskedar dagen efter. Öka sedan på dosen lite varje dag tills du kommer upp i den rekommenderade dosen.

Ett annat knep kan vara att blanda tillskottet med äppelmos, som har en stark smak som hästar brukar gilla. Om hästen ändå inte vill äta kan du ge äppelmos- och elektrolytblandningen med hjälp av en ingivare. Det är också ett knep som du kan ta till om du vill ge elektrolyter mellan två klasser på tävling.

Det finns också elektrolyter i pastaform som ligger färdigt i ingivare.

Hur mycket elektrolyter ska man ge?

Beroende på preparatets sammansättning är det olika från tillverkare till tillverkare. På förpackningen står hur mycket som rekommenderas.

Var kan man köpa elektrolyter till hästen?

Här kan du köpa elektrolyter och salt till din häst >